Welke rechtsvorm is geschikt voor jou?

Wat is een eenmanszaak?

Eigenlijk kan je het al uit de naam afleiden: er is maar één natuurlijke persoon (in tegenstelling tot een rechtspersoon) die een eenmanszaak kan oprichten.

 

Aansprakelijkheid en financiële risico’s

Je persoonlijke financiën en die van je eenmanszaak zijn innig verweven. Je privévermogen en het vermogen van je onderneming zijn in principe hetzelfde. Zo bepaal je zelf hoeveel je van je winst aan jezelf toekent en in je zaak investeert. Je inkomsten worden daarom belast via de personenbelasting.

Aangezien je de enige oprichter bent, financieel verwerven bent met je zaak en er geen er aparte rechtspersoon bestaat, ben je onbeperkt aansprakelijk. Dat wil zeggen dat je privévermogen aangesproken wordt voor de kosten of schulden van je onderneming.

 

Wat betekent een vennootschap?

Een vennootschap is een rechtspersoon die niet samenvalt met een reële persoon. In een vennootschap staat het kapitaal centraal, want het is perfect mogelijk dat de oprichter en de bestuurder niet dezelfde persoon zijn. Een vennootschap heeft, in tegenstelling tot een eenmanszaak, wel een eigen vermogen dat wordt belast in het stelsel van de vennootschapsbelasting, wat fiscaal voordeliger kan zijn. Bij de meeste vennootschappen ben je beperkt aansprakelijk. Je privévermogen is dus beschermd van schuldeisers.

 

Dankzij de juridische constructie heeft een vennootschap eigen rechten en plichten die losstaan van de personen die de vennootschap hebben opgericht of van wie zaakvoerders zijn. Zo ben je verplicht de vennootschap aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en jaarlijks een vennootschapsbijdrage te betalen. Soms komt je vennootschap in aanmerking voor een vrijstelling.

 

De vennootschapsvormen waaruit je kan kiezen

Elke vennootschapsvorm heeft zijn eigen voorwaarden en kenmerken. Vergelijk hieronder of klik op de vennootschapsvorm voor meer info.

1.   de besloten vennootschap (bv)

2.   de naamloze vennootschap (nv)

3.   de coöperatieve vennootschap (cv)

4.   de maatschap 

 

Naast deze basisvennootschapsvormen blijven ook een aantal minder bekende vormen behouden: het Europees economisch samenwerkingsverband (eesv), de Europese vennootschap (se) en de Europese coöperatieve vennootschap (sce).