Vrijstelling BTW kleine ondernemingen voor - en nadelen

De voor- en nadelen van de btw vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen

Hoe aantrekkelijk de vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen ook klinkt, het is niet altijd de beste optie. Er zijn immers ook nadelen verbonden aan deze keuze. Vraag daarom advies aan je boekhouder, en weeg samen met hem de voordelen af tegen de nadelen.

 

VOORDELEN

Je telt geen btw bij je prijzen.

Zo word je goedkoper voor particulieren of kan je een hogere winstmarge nemen.

Je tarief exclusief btw is relatief hoger.

Dat is voor btw-plichtige ondernemers minder interessant. Zij verkiezen een factuur met btw, zodat zij deze kunnen recupereren.

Je hoeft geen btw-aangifte in te dienen.

Let wel: in bepaalde gevallen moet je wel jaarlijks een klantenlisting indienen

 

NADELEN

Alles is duurder voor jou.

Jij rekent geen btw aan je klanten, maar jouw leveranciers doen dat wel voor jou. De btw die jij betaalt kan je niet recupereren.

Je prijzen verhogen

Stijgt je omzet tot boven € 25.000? Dan moet je wel btw aanrekenen, en verhogen dus je prijzen. Je kan er in dat geval ook voor kiezen om de maatstaf van heffing te verlagen, zodat de prijs voor je klanten hetzelfde blijft. Alleen boek jij dan minder winst.

3x interessant om te weten over de btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen

1.   Maak je gebruik van de vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen, dan kan je de btw die je zelf betaalt niet terugvorderen.

2.   Hou bij de berekening van je omzet rekening met de omzet van een volledig jaar. Heb je geen volledig startjaar achter de kiezen, dan herrekent de overheid je omzet.
Dat gebeurt met de formule: jouw jaaromzet = aantal dagen actief x € 25.000 / 365.
Om een rekenvoorbeeld te geven: stel dat je start op 15 april 2020. Na deze dag werk je tot eind 2020 nog 260 dagen als zelfstandige. Jouw jaaromzet is dus = 261 x € 25.000 / 365 = € 17.876.

3.   Met de vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen ontsnap je niet aan de rest van de administratieve mallemolen. Je dient nog steeds de volgende verplichtingen na te komen:

o   aangifte van de start, de wijziging en de stopzetting van je activiteit;

o   vermelding op je facturen van “Kleine onderneming, onderworpen aan de vrijstellingsregeling van belasting. Btw niet toepasselijk”;

o   jaarlijkse opgave (listing) van je afnemers-belastingplichtigen en je totale omzet in de vrijstellingsregeling. In bepaalde gevallen is deze listing niet verplicht;

o   facturen nummeren en bewaren;

o   dagboek van ontvangsten bijhouden (alleen voor verkopen aan particulieren);

o   btw-nummer meedelen aan je Belgische leveranciers en je klanten (te vermelden op alle contracten, facturen, bestelbonnen, …)

o   tabel van je bedrijfsmiddelen opmaken;