Hoe ‘fiscaal veilig’ een cadeau aan beroepsrelaties geven?

Hoe ‘fiscaal veilig’ een cadeau aan beroepsrelaties geven?

Geschenken (n.a.v. eindejaar) voor beroepsrelaties kennen een relatief gunstig fiscaal regime, voor zover u bepaalde voorwaarden inzake het bedrag respecteert. Welke voorwaarden zijn dat en hoe past u ze toe in de praktijk?

Fiscaal regime van relatiegeschenken

Aftrekbaar tegen 50%... Koopt u n.a.v. de eindejaarsfeesten een geschenk voor uw beroepsmatige contacten, dan zijn dat beroepsmatige uitgaven die ook fiscaal aftrekbaar zijn, hoewel het aftrekbare bedrag wettelijk beperkt wordt tot 50%.

... tot € 125... Belangrijk is dat het geschenk dat u geeft niet méér dan € 125 kost. Anders beschouwt de fiscus dit nl. als een ‘voordeel alle aard’, waardoor het in principe enerzijds weliswaar voor 100% aftrekbaar wordt, maar diegene die het ontvangt, er anderzijds ook op belast zal worden. Een ‘mooi’ cadeau zou het dan worden...

... incl. btw... De grens van € 125 is inclusief btw. Uitgaande van een btw-tarief van meestal 21%, gaat het dus eigenlijk om een bedrag van ongeveer € 103 ‘netto’ op factuur.

... per persoon. De grens van € 125 geldt per persoon. U kunt dus zowel kiezen voor één ‘groot’ geschenk van € 125, als voor twee ‘kleinere’ van € 62,50, enz., zolang het totaal per persoon maar niet boven de € 125 incl. btw gaat.

Goed om te weten 1. Misschien hoort u af en toe een grensbedrag van € 50 excl. btw circuleren. Dat is echter het grensbedrag voor de recuperatie van de btw.

Goed om te weten 2. Ten slotte is er ook nog een derde grensbedrag van € 40 incl. btw per persoon. Dat (veel lagere) bedrag geldt echter voor werknemers en dus niet in deze context, lees: voor derden (beroepsmatige relaties).

Aan wie kunt u dat allemaal ‘geven’?

Een abonnee heeft enkele kisten ‘goede’ wijn aangekocht en gaat daarvan zes flessen cadeau doen (samen komt dat neer op € 120) aan een aantal huisartsen die veel naar hem verwijzen. “ Nu heb ik de factuur van die aankoop aan mijn boekhouder gegeven, maar die zegt dat hij ze niet zomaar in de boekhouding kan opnemen zonder bewijs van aan wie ik de flessen geschonken heb. Klopt dat?” , zo vroeg hij.

Voorzorgen t.a.v. de fiscus

In principe geen fiscale fiche nodig... Als u iets geeft van max. € 125 incl. btw, hoeft u niets speciaals te doen. Zit u boven die grens, dan moet uw boekhouder echter een zgn. fiche 281.50 maken. Anders zal de aftrek van de kosten verworpen worden. Maar, zoals al gezegd, de ontvanger zal dan wel nog op zijn cadeau belast worden.. .

... maar wel een lijst met namen. De aftrek van relatiegeschenken ligt (soms) erg gevoelig bij de fiscus. De ene controleur denkt al wat vlugger dan de andere dat u alleen maar uw eigen wijnkelder aangevuld heeft, maar zonder geweer naar de oorlog gaan, is toch bij geen enkele controleur aangewezen. De boekhouder van de abonnee had dus zeker geen ongelijk.. .

Tip.  Zorg dus dat u op zijn minst over een lijst met contacten beschikt aan wie u de geschenken geeft; vermeld op die lijst ook de naam en de ‘functie’ van het contact. Het spreekt dan vanzelf dat het aantal contacten zou moeten corresponderen met het totaalbedrag van de factuur, opdat ze helemaal afgetrokken zou kunnen worden. Sommige controleurs gaan zelfs polsen bij de vermelde namen of ze effectief iets gekregen hebben...

Opdat een relatiegeschenk tegen 50% aftrekbaar zou zijn, mag het max. € 125 incl. btw bedragen. Dat maximum geldt echter per persoon, het mag dus bv. ook om twee geschenken van € 62,50 gaan. U hoeft geen fiscale fiches op te (laten) maken van de geschenken, maar zorg wél voor een ‘realistische’ listing met namen aan wie u schenkt.

Bron: Mijn Tips en advies